top of page

Werkgeversarrangement in Antwerpen: kansen op de arbeidsmarkt vergroten

Een belangrijk onderdeel van het project Skills Navigator omvat de ontwikkeling van Werkgeversarrangementen. Simpel gezegd: Werken in het klaslokaal en leren op de werkvloer, dit in combinatie met intensieve en persoonlijke begeleiding. In het kader hiervan heeft er onlangs een traject plaatsgevonden waarbij (maatschappelijk kwetsbare) jongeren in een intensief traject van acht dagen een vorkheftruck, een stapelaar en een reachtruck hebben leren bedienen. In totaal kregen veertig jongeren de kans om dit traject te doorlopen en de eerste lichting van twintig personen is glansrijk geslaagd! Zij hebben hiermee niet alleen een officieel certificaat ontvangen maar daarbij ook hun VCA behaald, wat de kans van slagen op de arbeidsmarkt aanzienlijk vergroot. De meerwaarde van dit traject zit hem in het maatwerk en de (zeer) aanklampende en persoonlijke begeleiding. De arbeidscompetentiebegeleiders, de opleiders en de cursisten werkten zeer intens samen om het gebruik van de machines en het examen, maar niet in het minst ook de attitudes en soft skills te oefenen. Enkele voorbeelden van softskills: stressbestendigheid, zelfverzekerd werken en goed kunnen functioneren in teamverband. De stad Antwerpen financierde al eerder dergelijke trajecten vanuit haar inzet op de activering van kwetsbare jongeren. Daardoor ligt een focus op het begeleiden van de jongeren naar een succeservaring, die hen (opnieuw) vertrouwen geeft in zichzelf en de maatschappij. Stad Antwerpen grijpt nu Skills Navigator en de good practices van de collega-projectpartners graag aan om (verder in 2019) deze trajecten vanaf nu òòk en nadrukkelijker vanuit werkgevershoek te benaderen, herdenken en versterken.



Partners in dit traject zijn jongerenorganisaties JES, Formaat en Kras Jeugdwerk en opleidings- en trainingsinstituut Furbo. En uiteraard ook de werkgevers, die deze jongeren een kans zullen bieden op hun werkvloer en verder mee investeren in de opleiding en begeleiding van deze nieuwe werknemers op hun werkvloeren.


Werkgevers in de Antwerpse haven die deze jonge, opgeleide werkzoekenden als een kans zien voor hun bedrijf, kunnen contact opnemen met Alex Bluekens (alex.bluekens@vdab.be, +32 (0)3 202 17 43).

95 views0 comments
bottom of page